Bokhantering |  Utvärderingssida |  Bildarkivet |  Timmerhusprojektet  | Nyhetsarkivet


Sök artikel

Visa artiklar äldre än 2018

Nyhetsarkivet

TV: BT testar bÀver

Publicerad: 2011-03-10

Kan man Ă€ta bĂ€ver? Ja tydligen – och gott smakar det ocksĂ„ enligt kocklĂ€raren Mats Ahlberg.
I dag serverar hans elever den exotiska matrÀtten.

– Jag Ă€r inte riktigt van vid anatomin. Det Ă€r inte precis som ett rĂ„djur, det Ă€r helt konstigt det hĂ€r.

Mats Ahlberg, lÀrare pÄ AlmÄsgymnasiets restaurangutbildning, hÄller pÄ att stycka en av de tvÄ bÀvrar som hans elever ska servera ikvÀll.
Det Àr nÀmligen dansk afton, en del i ett projekt dÀr eleverna ska lÀra sig mer om den nordiska matkulturen.
– Det Ă€r ju sĂ„ att nordisk mat just nu Ă€r bĂ€st i vĂ€rlden. De andra köken halkar lĂ„ngt efter, sĂ€ger Mats Ahlberg.

DÀrför pÄbörjade han, som en del i utbildningen, för nÄgra Är sedan ett projekt dÀr eleverna har en Nordisk afton, en helkvÀll för restaurangbesökare som fÄr smaka pÄ flera olika rÀtter. Hittills har man serverat mat frÄn bland annat Island och Finland, och kvÀllarna har varit en succé varje gÄng.
IkvÀll Àr det alltsÄ Danmark som stÄr pÄ tur, men för den som nu blir sugen pÄ att prova lite bÀver mÄste Mats Ahlberg tyvÀrr meddela att det redan Àr fullbokat sedan lÀnge.

NÄgra av de elever som stÄr bakom projekt Àr Carl Kindblom, Elin Bidelöv, Jacqueline Johansson och Andreas Svenberg. De Àr alla lite spÀnda inför kvÀllens prövningar.
– Det kommer ju trots allt 80 gĂ€ster, sĂ€ger Elin Bidelöv.

Det innebÀr att det blir nÀrmare 600 tallrikar som ska ut pÄ borden.
– Men vi har rĂ€tt mycket erfarenhet sĂ„ det ska nog gĂ„ bra, sĂ€ger Jacqueline Johansson

Den danska menyn Ă€r inspirerad av nĂ„gra av Köpenhamns – och kanske vĂ€rldens – bĂ€sta restauranger. Bland annat har man lĂ„nat rĂ€tter frĂ„n Kong Hans Kaelder, Formel B och sĂ„ Noma, en av fĂ„ restauranger som serverar bĂ€ver.
– SĂ„ vitt jag kĂ€nner till Ă€r det den enda i vĂ€rlden, sĂ„ dĂ„ blir AlmĂ„sgrytan den andra dĂ„, sĂ€ger Mats Ahlberg.

Eftersom det rör sig om ett gymnasieprojekt har man tagit hjÀlp av Naturbruksgymnasiet i Svenljunga, dÀr en elev kunde stÀlla upp och skjuta de tvÄ bÀvrar som serveras ikvÀll.

Smaken dÄ?
Lite vilt, pÄminner om rÄdjur och faktiskt vÀldigt gott.