Bokhantering |  Utvärderingssida |  Bildarkivet |  Timmerhusprojektet  | Nyhetsarkivet


Sök artikel

Visa artiklar äldre än 2018

Nyhetsarkivet

Storslam hemma i skogs-SM

Publicerad: 2009-05-17

Det blev storslam pÄ hemmaplan för Svenljunga Naturbruksgymnasium nÀr SM i Skog avgjordes i gÄr.

Stefan Nilsson tog guld - precis som Svenljunga gjorde i lagtÀvlingen.

– Det betyder jĂ€ttemycket för skolan nĂ€r vi visar hur lĂ„ngt fram vi Ă€r, sĂ€ger Hans Grönesjö, bitrĂ€dande rektor.

SM i skog Àr en mÄngÄrig tradition dÀr gymnasie-elever frÄn hela landet trÀffas och mÀter sina krafter i sÄvÀl teoretiska som praktiska moment vad gÀller naturbruk.

– Det Ă€r andra gĂ„ngen det gĂ„r i Svenljunga. Senaste var 1997. Nu kommer det vĂ€l vara pĂ„ andra skolor nĂ„gra Ă„r, innan det Ă„terkommer hit igen. Alla har varit vĂ€ldigt nöjda med arrangemanget och med vĂ€dret, sĂ€ger Grönesjö efter att tĂ€vlingarna avslutats.

SM i Skog bestod i Är av tio grenar - och nÀr dessa hade sammanfattats var det Svenljungas egen Stefan Nilsson som stod överst pÄ prislistan. Detta efter att ha varit i ledningen i princip hela tÀvlingen.

Bortdömd
– Mitt mĂ„l var att vinna. Det kĂ€nns vĂ€ldigt bra att jag lyckades. Förra Ă„ret blev jag bortdömd och slutade pĂ„ tredje plats. Det kĂ€nns bra att ha fĂ„tt min revansch nu, sĂ€ger Nilsson, som gĂ„r tredje och sista Ă„ret pĂ„ Naturbruksgymnasiet i Svenljunga.

Det gör Anders Andersson ocksÄ. Tillsammans med honom och Carl-Johan SÀrnholm tog de hem lagtÀvlingen ocksÄ - vilket innebar att Svenljunga Àr den bÀsta skolan i Sverige och fÄr representera riket i EuropamÀsterskapet nÀsta Är. Fast EM ska de Äka till redan i Är, ocksÄ. Stefan och Anders sÀger:

Stor skillnad
– Vi drar till södra Tyskland pĂ„ onsdag och blir borta till lördag. Det Ă€r ganska stor skillnad pĂ„ hur tĂ€vlingarna genomförs dĂ€r och hĂ€r. I Tyskland Ă€r det mer en idrott, och man har inte samma teoretiska del i EM, eftersom reglerna kan skilja sig frĂ„n hĂ€r.

LivrÀddning
– Den teoretiska bit som Ă€r handlar mer om latinska namn och livrĂ€ddning, fĂ€ller Martin Nilsson, lĂ€rare, in.

Vad betyder det för skolan att fÄ sÄdana hÀr framgÄngar?
– Det betyder jĂ€ttemycket. Stefan blir ju lite av en reklampelare nu för oss, att visa att svenska mĂ€staren studerar hĂ€r. Att vi sedan Ă€r den bĂ€sta skolan i landet Ă€r ju ocksĂ„ mycket bra. Det handlar mycket om eleverna. Om de visar intresse och Ă€r ambitiösa, sĂ„ lĂ€r vi dem pĂ„ ett bra sĂ€tt. Det ena föder det andra, sĂ€ger Hans Granesjö.